Hoe word je een zorgeloos mens

 

Britse documentaire ‘Don’t Worry, Be Happy’ waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven.

Ooit was onderzoeksjournalist Michael Mosley een zorgeloos kind. Nu is hij een tobberige man voor wie het glas altijd half leeg is. Hij vindt zichzelf een pessimist, is al jaren een slechte slaper en wil niets liever dan een warmer en gelukkiger mens worden. Maar hoe doe je dat?

Michael laat zich testen door de wetenschap. Breinonderzoek bevestigt wat hij al vermoedde: hij heeft een neiging tot pessimisme. Maar is dit aangeboren? Diezelfde wetenschappers denken van niet. Mensen kunnen immers veranderen. Genetisch onderzoek toont dat aan.

Dat mensen genetisch kunnen veranderen, bewijst het verhaal van Trudi en Debbie, een identieke tweeling. In alles zijn ze vrijwel gelijk, behalve dat Debbie last heeft van depressies. Dat is niet altijd zo geweest. Wat is er gebeurd dat haar van haar zus heeft doen verschillen? Het antwoord is waarschijnlijk te vinden in verandering van de genen.

Ook Michael wil veranderen en daartoe onderwerpt hij zich aan diverse wetenschappelijke experimenten en therapie├źn. Na zeven weken lijkt er inderdaad sprake van een verbetering van zijn gemoedstoestand en zijn slaapgedrag. Jezelf trainen in zorgeloosheid kan dus effect sorteren. Wat je daarvoor kunt doen, laat deze documentaire zien.